Gästbok/Guest Book

Här kan du kommentera artiklar, länktips, texter på min hemsida.

[Klicka här för att hoppa ner till kommenteringsformuläret ]

 

 

51 svar till Gästbok/Guest Book

 1. Fredrik skriver:

  Hej, Bjørn! Ja, Karl Oves analys av Suarez bett är väldigt fin, håller med dej. Kul att du verkar gilla boken. Hilsen, Fredrik.

 2. Fredrik skriver:

  Tack, Eva, för fina ord!

 3. Eva skriver:

  Ville bara visa min förundran! Så, nu är det gjort. (Letade efter en fransk bok på nätet, och hamnade på din blogg. Vilken energi! Är skeptisk till bloggar; hur orkar människor, och hur tror de att någon annan ska orka att gå in och läsa…? Hur som helst så gjorde jag det, och blev förundrad, och imponerad. Och, tänkte att jag ska nog hänga här ett tag, för fortbildning och uppdatering. Jag har varit extremt trött på sistone, på gränsen till utbränd, och vill ändå hålla mig uppdaterad. Då är det bra att kunna åka snålskjuts på någon annan. Jag vet ju att man riskerar att överta någon annans värderingar, men det känns inte som någon högtidlig fara i nuläget, för mig. Alternativet är att stirra in i väggen. Då är vad som helst bättre. Eller, jag vet förstås inte det, men passivitet är lite skrämmande.)

 4. Bjørn Slåtta skriver:

  Grattis med boken Hemma Borta. Jeg fikk den norske utgaven til jul. Jeg misunner å kunne spille fotball på løkka i Rio som du gjør. Har vært noen korte jobbturer der, og gått langs stranda, i Barra (og Copacabana).

  Knausgårds forklaring på hvorfor Suarez beit (igjen) er god, han har – noen ganger – ingen grenser, og skårer derfor med en helt utrolig vilje og kraft, men så…

  Du er tøff som står opp mot rasisme. Tror ikke Knausgård ville ropt tilbake på puben (i Malmø). Eller tar jeg feil? Jeg ville neppe tort det. Redd for konsekvensene, tenk om en blir slått ned!
  Som du sa du tenkte:Rasistiske utsagn er ikke et spørsmål om uttrykksfrihet, men om anstendighet.

 5. Göran Adamson skriver:

  Man kan tolka att en man håller en kvinna om axlarna på två sätt:
  1) Uttryck för manlig överhöghet
  2) Han tycker om henne.

  Göran i Veberöd

 6. Jomenvisst, så är det ju, men min läsart är så klart den rätta. Skämt åsido, att det är EN person som driver denna gigantiska produktion tycker jag signalerar att det bör tolkas symboliskt. Beträffande arm om axlar så kan man ju undra om myndigheterna känner till detta patriarkala ofog.I feministkretsar är det säkert känt sedan länge.

 7. Fredrik skriver:

  Du ser ”Breaking Bad” som en symbolisk serie, jag ser den som hyperrealism, det är två olika ”läsarter”, som det heter numera. Båda lika giltiga, kan jag tycka. Angående bilden du refererar till, kan jag inte dra mej till minnes motsatsen. Behöver det innebära något alarmerande, rent genusmässigt?

 8. Jag är väl medveten om det mexikanska knarkhelvetet men det jag egentligen menade är att BB inte handlar så mycket om knark som ett samhällsproblem utan snarare om en persons utveckling i ett råkapitalistiskt samhälle och människors förhållande till varandra och hur människors handlande påverkar andra.
  Nu en helt annan sak som just slog mig när jag såg ett foto på ett par som stod tillsammans. Mannen håller ena armen om hennes axlar. Det är ju så det (nästan) alltid ser ut. Jag kan inte komma ihåg om jag någonsin sett det omvända. Någon åsikt i frågan?

 9. Fredrik skriver:

  Frederic! Jag tycker att den är väldigt bra, missförstå mej inte även om jag tycker att skådespeleriet är bättre i ”Mad Men”; visst förleds jag säkert av realismen men söder om gränsen (Ciudad Juarez osv) har kriget om denna nya drog lett till tusentals döda, ett mindre inbördeskrig, så mitt inlägg bottnar i vetskapen om detta, att det finns en så stor marknad för den här drogen, det är lika skrämmande, tycker jag, som övervåldet.

 10. Breaking Bad är en av de bästa och mest välgjorda av aktuella tv-serier men, Fredrik, jag tror att du tolkar den alltför snävt och realistiskt. Jag tror att upphovsmännen har velat säga mycket mer om den råa kapitalismen än bara knarkproblemet. Man får nog se det som en metafor över dessa de sista dagarnas girighet och arrogans. För detta talar de många överdrifterna, t.ex. den enorma skala i vilken tillverkningen sker, den enorma sedelhögen i lagret och annat. Lägg också märke till de många parallellerna till västernfilmen: mexikaner, indianer, ”västernlandskap” och rena duellscener. I en av dessa håller Walt en mobil i handen i stället för en revolver. Lägg därtill ”Heisenberg”, västernfilmens mytomspunne revolverman som alla är skräckslagna inför men aldrig sett, bara hört talas om. Kanske är serien rent av tänkt som en pendang till en annan tv-serie som handlar om just den råa, eller ännu råare, kapitalism och kolonialism som härjade under perioden “när västern vanns”, nämligen Deadwood (som är betydligt råare och explicit). I BB är det ju också tydligt hur familjen slås sönder och väl därmed även det amerikanska samhället. Dessutom utnyttjas filmmediets möjligheter till det yttersta vad gäller manus, kameraarbete, klippning och musik. Ja, mycket mer kan sägas om denna ytterst välspelade serie, se bara Aaron Paul i rollen som Jesse, och det skulle vara väldigt spännande om dagstidningarna började ta tv-serierna på större allvar. Tänk dig bara en lång analyserande artikel av Mikael Tapper i Sydsvenskan i stället för otaliga recensioner av diktsamlingar med jätteillustrationer som vi nu ser.
  En dokumentär som sändes på tisdagens Dox-tid heter Buss 174 och utspelar sig i Brasilien. Det våldet vi ser där tycker jag är väldigt mycket mer skrämmande än alla tv-serier tillsammans. Finns säkert på Play, så missa den inte!!! Och glöm alltså inte: Dox på tisdagar.

 11. Fredrik skriver:

  Tack, Urban. Kul att du gillade ”Som om…”. Hör av dej bara ifall du vill diskutera ”Torekov” och allt vad det står för. Bästa hälsningar, Fredrik.

 12. Urban Alvring skriver:

  Fredrik, tack för din text i ”som om..”.Uppväxtens dynamik och spänning överträffar mycket. Vore roligt att få samtala med dig om Torekov någon gång.

 13. Fredrik skriver:

  Tack, Roland.

 14. Roland Lundberg skriver:

  Jag är lite arg på mig själv som inte hittat hit förut, men bättre sent än aldrig. Vi möttes en gång och du skrev i vår schackklubbs medlemstidning. Tyvärr är klubben nedlagd sedan några år tillbaka. Men jag spelar alltjämt schack och jobbar med litteratur, är skolbibliotekarie sedan 1999. Schacket och litteraturen förenas i min blogg ”Boktornet – en kort rockad från Ferlin till Fischer”. Jag kommer definitivt att återvända till din hemsida, och lycka till i matcherna mot Lars Grahn.
  / Roland Lundberg

 15. Berttil skriver:

  Din hyllning till Flemming Rose gör mej beklämd: enda syftet med Muhammed-karikatyrerna var att provocera och öka spänningarna mellan ”vita” och muslimer. Han är en judisk sionist och gömmer sina verkliga avsikter bakom en rökridå av påstådd kamp för yttrandefriheten.
  Har du verkligen gått på det?

 16. Ingrid Berlin skriver:

  Hej Fredrik!

  Läste just din artikel om antisemitism från olika håll, muslimsk såväl som kristen. Det var en bra och viktig artikel, tycker jag. Och alla andra fördomar som står som spön i backen – hur hanterar vi dem? Jag blir så trött och får ett starkt behov av att gå undan, slippa ifrån.

 17. Fredrik skriver:

  Hej Johan!

  Jag har faktiskt lekt med tanken nån gång men aldrig kommit till skott. Men vem vet, en vacker dag, kanske? Det värmer så klart i författarhjärtat att den betytt nåt för dej. Bästa hälsningar, Fredrik.

 18. Johan skriver:

  Hej Fredrik! Jag läste min första bok av dig (Jag vill ha hela världen) för drygt tio år sedan när jag pluggade i Lund. Jag läser inte så mycket men den boken tyckte jag var helt fantastisk och sedan dess har jag läst nästan alla dina böcker. Jag förstår om du inte gör beställningsjobb men det hade varit super att få en uppföljare på Jag vill ha hela världen – hur gick det sen? För mig lever Eva och Daniel fortfarande och bara väntar på att plockas ut från frysen…

 19. Liffe Magnusson skriver:

  Hej F

  Tack för många läsvärda blandade tankar!

  Håll ut! Befrielsen kommer till slut…

 20. Fredrik skriver:

  Hej Liffe!

  Ja, det finns ett hat men det finns också mycken sund religions- och islamkritik som inte har med hat att göra och med begreppet ”islamofobi” försöker man sätta likhetstecken mellan dessa saker – för att stigmatisera all islamkritik som uttryck för rasism och/eller främlingsfientlighet. Detta är ett problem och därför bör begreppet undvikas. Hälsningar, Fredrik.

 21. Liffe Magnusson skriver:

  ”’islamofobi’, ett ovetenskapligt uttryck som hittats på av radikala islamister ”, men enligt Ouis & Roald (2003: 33, Muslim i Sverige) kom begreppet från en undersökning i Storbritannien utförd av The Runnymede Trust, en rapport som lanserades 1997 av den brittiske inrikesministern. Hade de radikala islamisterna manipulerat denna undersökning?
  · ”Ingen skulle få för sig att tala om ’kristofobi’, ’marxismofobi’ eller ’kapitalismofobi’; fobi har vi mot spindlar, platser eller människor, inte mot världsåskådningar.” Begreppet infördes för att vara i linje med begrepp som xenofobi och homofobi.
  · ”Hatet till islam (Andreas Malm) räcker långt…”. Boken heter ”Hatet mot muslimer” och använder sig konsekvent av begreppet islamofobi.
  · ”den franska feministen Caroline Fourests förslag: muslimofobi.” Går det då att skilja på åskådning och person?
  Det finns ett hat mot muslimer liksom det finns rasism (minns du hur Brinkemo ställde sig frågande till detta) och att detta existerar (fast kanske inte i den utsträckning som Magnus Linton och andra gör gällande). Jag är emot begreppet islamofobi och försöker själv undvika det men det beror främst på att begreppet används för att angripa andra uttryck (ex kritik av islam). Då blir det en devalvering av begreppet. Men det finns ett hat det är jag fullständigt övertygad om.
  ·

 22. Hektor P skriver:

  Hej Fredrik,

  vill först tacka för ett mycket fint författarskap. Dina böcker har betytt mycket för mig.

  Men framförallt så skriver jag till dig för att jag delar mycket av den kritik som du framfört mot den vänster som både du och jag tillhör. När jag möter nyhet på nyhet om att ytterligare en skjutning, ett överfall eller åldringsrån skett så går jag sönder inombords. Det smärtar så att se allt det som byggts upp av de generationer som gått före mig raseras av lika delar kriminella gäng som utanförskapande högerpolitiker. Men det som gör mest ont, det som får mig att tappa framtidstron, är vänsterns totala kapitulation inför verklighetsfrånvända teorier och hur man väljer att blunda för de problem som uppstått där trygghetssystemen monterats ned. Jag ser inte längre något reellt alternativ i den rörelse som jag anser mig tillhöra.

  Samtidigt så ser jag inte heller något gott i alternativen som den svenska politiken erbjuder; alliansens nedmonteringspolitik och dess populistiska utspel kring arbetarklassområdenas problem står mig främmande. Än mer räds jag sverigedemokraternas grumliga åsiktssoppa av folkhemsnostalgiska ras/kulturteorier, antifeminism och homofobi.

  Vad jag försöker säga med denna kommentar är att jag uppskattar hur du vågar ta tag i frågor som vi inom vänstern inte vågar beröra. Även om jag inte vågar ta den offentliga debatten så står jag och många med mig bakom dig. Tack.

  Tack, själv Hektor, för fina ord. Ja, det handlar om att hitta en väg, våga ställa frågorna. Jag betraktar mej inte som en ”ideolog” men att leva i framtidslaboratoriet Malmö innebär att ställas inför nya frågor, inte minst vad gäller frågan om kulturrelativism contra upplysning/sekularitet. Det finns inga enkla svar på dessa frågor men steg 1, som jag tycker är så viktigt, är just att våga tala öppet om de svåra frågorna. Att vara tydlig i sitt nej till extremhögerns enkla lösningar men att samtidigt våga ifrågasätta ”strutsvänsterns” naiva syn på vissa av vår tids brännande frågor. Hälsningar, Fredrik E.

 23. Håkan C skriver:

  Bra artikel i DN.Jag hittade hit efter jag letat svar på den,men det verkar helt tyst.Klarar man inte av att ”ta debatten” eller försöker man tiga ihjäl obekväma åsikter?Intressant hemsida den här,jag har lagt den till mina bokmärken.Håller på att läsa m/s Tiden en gång till.Vi har en Facebook sida som heter Malmö Hamn Förr och nästan nu.Jag nämnde några ”tillnamn” där,blev uppmanad att skriva ner fler.Jag kom då att tänka på kapitlet om detta i din bok så jag hänvisar till den även om jag har några till själv.

  Tack, Håkan! (Och jag utgår från att det är min gamle ordförande som gömmer sig bakom C:et). Apropå artikeln var det ett inlägg i DN igår av en Moa Matthis och det lär nog komma fler, misstänker jag. Låter spännande med Facebook-sidan, ska kolla in den. Bästa hälsningar, Fredrik.

 24. Fernando J skriver:

  Mycket bra artikel i DN! Jag har verkligen saknat en vettig ståndpunkt emellan den kulturrelativistiska vänstern och högerpopulismen hos SD. Du kommer medvetet att misstolkas och smutskastas. Men du är inte ensam. Lycka till!

  Tack, Fernando!

 25. Nisse H skriver:

  Hej,
  Instämmer. Mycket bra artikel i DN.

  Tack, Nisse!

 26. Tomas Lidman skriver:

  Hej Fredrik!
  Läste din fenomenala debattartikel idag, och ville bara titta förbi o ge ge dig ett stort tack för den!

  Tack, Tomas! Bästa hälsningar, Fredrik E.

 27. Martin skriver:

  Tack för en lysande debattartikel i dagens DN. Du sätter fingret på vänsterns stora problem idag, den intellektuella ohederligheten.

  Tack, Martin, för fina ord. Bästa hälsningar, Fredrik E.

 28. Peter Kullenberg skriver:

  Din debattartikel i DN ”Vänstern vägrar att tala om hela verkligheten” är så förlösande i all sin klarsyn och ärlighet att tårarna rann när jag läste den. Du ger röst åt en stum förtvivlan och hopp om ljusning för det politiska klimatet i Sverige.
  Stort tack, ser fram mot att följa ditt skrivande.

  Stort tack, Peter, för de fina orden. De värmer. Bästa hälsningar, Fredrik E.

 29. print24 skriver:

  trevlig hemsida med mycket fint innehåll. jag har också haft glädje av era länkar. lycka till och god fortsättning…

 30. Fredrik skriver:

  Obrigado Guilem! E bem-vindo pra a minha ”casinha” digital, abraços de Fredrik(inho).

 31. Guilem Rodrigues da Silva skriver:

  FANTÁSTICO! Até que um dia sais da história para entrar no mundo digital !!!
  Vou passar adiante para toda a gente!
  Agora poderei ler muito mais sobre o que estás fazendo e saber a opinião dos teus amigos.
  MUITO BEM VINDO FREDRIKINHO!!!

  Baitabraço

  Guilem

 32. Fredrik skriver:

  Tack för grattiset, Magnus. Ska fundera på det med Wikipediasidan (har inte sett den, faktiskt). Hälsningar, Fredrik.

 33. Fredrik skriver:

  Hej Jon! Minns mycket väl Avenyn-”incidenten”, den var rolig. Tar tipset om fotoalbum ad notam. Bästa hälsningar, Fredrik.

 34. Jon Forssman skriver:

  Fin hemsida, jag är på väg med en själv. Välgjord, överskådlig. Du behöver inte va på ”Fejjan”, det räcker gott med dina kommentarer kring olika spörsmål. En sån rubrik ska jag också ha. ”Gick” till denna rubrik innan jag kollat de andra, så jag kanske slår in en vidöppen dörr när jag föreslår ett fotoalbum och där hoppas jag att bilden från Paulette´s ställe på Rue Didot får vara med. Och naturligtvis ett varmt grattis på fölsedan, vilket fint sällskap du har. Den enda kändis som delar min är Brigitte Bardot, vilket gladde mej mycket i tonåren, då tanken på hennes ”behag” fick alla lampor att lysa. Detta minne leder till ett annat – vi (du, din farbror från Upsala och jag) gick nerför Avenyn en varm sommarkväll efter en god middag på Liseberg, och utanför Park Hotell (som nog hette nåt annat då) stod ett par raggarbilar – stora amerikanare från sent 50tal, glänsande, riktiga blickfång med suffletterna nere. Ur högtalrna hördes, på högsta volym, Eddie Meduza sjunga ”Jag vill ha en brud me stora pattar” och killarna i bilarna blängde uppkäftigt flinande på oss alla som gick förbi, särskilt de galanta damerna.

 35. Magnus Sjöholm skriver:

  Stort runt grattis på födelsedagen Fredrik!

  Glöm inte att länka Wikipediasidan hit!

 36. Pamela McDowell skriver:

  Härligt att du hittat ut i cyberspace! Jag har redan ”bookmarkad” dig. (Fråga ungarna vad det betyder:-)
  Kram P

  Jag tror att jag kan lista ut det själv… Varma hälsningar, Fredrik.

 37. Leif Carlsson skriver:

  Självklart! En hemsida. Och på denna sidan nyår. Grattis Fredrik, den är lätt och överskådlig!

  Hälsar Leif

  Tack, Leif. Och hälsa dina föräldrar. Bästa hälsningar, Fredrik.

 38. Rolf Hansson skriver:

  Trevlig Hemsida. Lätt överskådlig. Det känns väl nu självklart för dig att du ska ha en hemsida.Saknar lite 60 tals-musik dock, men det kanske kommer. Hörde förresten ett rykte att Zlatan nu har skrivit en bok för att i framtiden kunna bli uttagen till Författarlandslaget. Det ser man fram emot. Lycka till!!

  Hej, Rolf! Verkar som om det är David Lagercrantz som skrivit boken och att Zlatan ”bara” berättat. Det gör att han inte kan komma på fråga… Bästa hälsningar, Fredrik.

 39. Nisse Hellberg skriver:

  Mycket snygg sida. Grattis! Kanske inte det viktigaste ämnet men ditt inlägg om fotbollsdebaclet MFF-Djurgården var mitt i prick. Exakt så hade jag också formulerat det om jag hade haft förmågan.

  Tack, Nisse, för fina ord. Ja, MFF-Djurgården var en utdraget upprörande historia, på alla plan. Desto skönare med 1-0:segern i oktober. Synd bara om Dardan, vars drömmål aldrig kom att räknas. Hälsningar, Fredrik.

 40. Henrietta Hultén skriver:

  Fin hemsida! Överskådlig, lätt att hitta i och mkt välkomnande. Kul.

  Tack, Henrietta. Varma hälsningar, Fredrik.

 41. Kjersti Bosdotter skriver:

  Snyggt! Gillar det rena okrångliga upplägget!
  Facebook nästa???
  kjersti

  Kul att du gillar den, Kjersti! Facebook? Nja. Att min sambos väninna precis varit ute och matat sina hästar eller att min vän Conny von Arlöv köpte två yoghurtar i närbutiken när han i själva verket bara skulle ha köpt en är information jag kan leva utan men, Kjersti – men, men, men! – man ska aldrig säja aldrig. Bästa hälsningar, Fredrik.

 42. Leif Magnusson skriver:

  Bra hemsida! Har redan haft glädje av några av dina länkar. Instämmer i Ranelids kunniga kommentarer. :-)

  I´ll be back

  Liffe

 43. Frasse Stuvare skriver:

  Bäste Fredrik!
  Urusel på matte men jag lyckades hacka mej förbi problemet. Jag är kanske en spam-robot.
  Men sant är att jag förekommer i din roman ”Stuv Malmö, kom!” så jag vill gärna finnas i din gästbok också 8:)
  Trevligt att du anammat ”take place in space” och ännu trevligare att du även finns ”afk” till skillnad från Frederic P Miller.
  Lycka till i framtiden (som jag har bakom mej, enligt Alm)!
  Hälsningar
  Frasse

  Tack, Hasse! Ses imorgon, hämtar dej vid två med bilen. ”Afk”?
  Bästa hälsningar, Fredrik.

 44. Björn Ranelid skriver:

  Käre Fredrik.

  Din hemsida skall vara som ett tumavtryck och du skall lyfta det fingret och bjuda in till läsning och medverkan. Det gör du nu.
  Hemsidan är spatiös, åskådlig och synnerligen lätt att orientera och navigera i. Huvudrubrikerna är välfunna.
  Ett förslag kan vara att du speciellt betonar din senaste bok och ger den relief på en egen sida med dina kommentarer och en bild på boken.
  Dessutom kan du ha en särskild ikon och fil för din agenda under året som du fortlöpande fyller i. Jag har sju års agendor på min hemsida.
  Cyberrymden är spännande och den skall inte regeras av cyniska hackare och digitala envåldshärskare. Kloka, sansade och goda exempel måste finnas där.
  I framtiden kan du kanske skapa en avdelning för fotografier som anknyter till dina framträdanden och möten med olika människor.
  Tack för att du skrev texten till Stadsmissionen i Malmö. Det hedrar dig. Det kommer att bli en vacker och originell bok som glider undan alla bröten i nästa års bokflod.
  Hälsar och skriver Björn Ranelid

  Tack, Björn, för fina ord och synpunkter. Ska bli spännande att se Stadsmissionen-boken. Och så fortsätter vi att hålla MFF-fanan högt. Varma hälsningar, Fredrik.

 45. Bouquet Philippe skriver:

  Jag löste matteproblemet !!! Glad att hitta fram till Dig även på portugisiska (för första gången i mitt liv).
  Har en god nyhet att komma med : Din bok annonseras till januari 2012. Ta i trä, jag vågar knappast tro på vad jag säger själv !
  Vi hörs väl av ?
  Philippe

  Vad kul med boken, en français. Litar på att den är lika mästerligt översatt som ditt framträdande var i Lund förra månaden. Amicalement, Fredrik.

 46. conny malmqvist skriver:

  Hejsan Fredrik!
  Kul att se dig här. Du vägrar ju Facebook…och i IRL har det inte blivit så mycket. Jobbar med Fredrik Gs Big boys gone bananas. Snart klar. Får rapporter från Matilda i Malmborgs kassa.
  Conny von Arlöv

  Vore kul att ses IRL oxå nån gång; en middag med Pariskommunen eller Vijay Prashads ”När bojorna brast” som tema, kanske? Och med dej som kock?
  Vi hörs, Fredrik.

 47. Gunnar skriver:

  Äntligen etablerad! Älskar dylika matteproblem, exakt min nivå… Tack!

  ”Matteproblem”? Fattar nada, hälsningar, Fredrik.

 48. Fredrik skriver:

  Mycke joubb bakom detta, kan du trou, Peraxäll, dau å natt! F.

 49. Per-Axel skriver:

  Tjuset. Har du jort dehäringa helt själva? De hade alllri jau tyat.

 50. Fredrik skriver:

  Ja, det var förbannat. Och dåligt. Hälsningar, Fredrik.

 51. Gusse skriver:

  Kul att se dig i den digitala världen!! Och attans att ni inte vann korpen..

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *


4 + = 12