Om VM i Ryssland (krönika i Sydsvenskan onsdag 13 juni-18)

https://www.sydsvenskan.se/2018-06-12/fredrik-ekelund-att-bojkotta-vm-funkar-inte-for-oss-fotbollsalskare

Imorgon börjar VM i fotboll. Och som den fotbollsälskare jag är borde jag känna glädje, den stora festen är ju här igen. Men nej, den där riktiga festkänslan vill inte infinna sig. Ett av skälen är att jag fick känna glädjen av att vara på plats och uppleva den hittills största festen i fotbollens historia, VM i Brasilien 2014, det bästa VM som spelats: fotbollen, den festliga inramningen, det lyckade arrangemanget och den totala frånvaron av våld, som om den brasilianska generositeten tog udden av potentiella huliganers vilja att slåss. Nej, det är inte bara det, baksmällan efter en lyckad fest, vilken en god vän, också på plats när det begav sig i Rio, förutsåg redan där: ”Har du fattat att detta är den sista stora festen på många, många år?”

Det handlar om något som går att koka ner i namnet Vladimir Putin. Och FIFA, att det korrumperade FIFA gav VM till Ryssland (och, lika illa, till Qatar 2022). Att ”mannen med aluminiumblicken”, som journalisten Anna Arutunyan, kallar honom i sin ”Tsar Putin”, nu kan iscensätta samma propagandistiska show som i Sotji är inget annat än en skandal. Då, när han satt på hedersläktaren där, hade han sannolikt redan planerat nästa steg i Rysslands expansionistiska utveckling, annekteringen av Krim i Ukraina, ett brott mot folkrätten och mot den europeiska fredsordning som gällt sedan 1945. Vad som sedan skett är etter värre, ett av Putin iscensatt inbördeskrig i östra Ukraina med 10 000 dödsoffer som följd. Och som om inte det vore nog ett fullskaligt stöd till Bashar Assads folkmord i Syrien. På hemmaplan sitter de mänskliga rättigheterna trångt, förtrycket av oberoende medier är utbrett och journalister som vågar trotsa den allt mer maktfullkomlige ryske presidenten fängslas eller hittas, i värsta fall, mördade (som fallet var med Anna Politkovskaja). Till det kommer en sorglig syn på, och behandling av, HBTQ-personer och öppet stöd till högerextremismen i Europa, framför allt till Front National i Frankrike och FPÖ i Österrike, allt i syfte att få den europeiska unionen att rämna. Det är den mannen som inviger fotbolls-VM imorgon, en man med ett digert syndaregister och som andas morgonluft i en värld där folk tycks ha fått en nyväckt kärlek till auktoritära ledare, ledare som sätter en ära i att trotsa sanktioner och kritik och gjort just den arrogansen det till ett värde i sig, att inte låta sig påverkas.

Jag tillhörde dem som ville, och agerade för, att fotbolls-VM skulle tas ifrån Ryssland (och anser fortfarande att det ska tas ifrån Qatar). Nu får jag bita i det sura äpplet. Vi misslyckades med att påverka FIFA och strax rullar matcherna igång i det största av skådespel. Bojkotta och sitta och sura i ett hörn? Nej, fotbollsälskare fungerar inte på det viset, blicken har en egen vilja, det är missbrukarens blick och sjukliga beroende. Stolta deklarationer spelar ingen roll när bollen börjar rulla och Sverige, Brasilien eller Danmark kliver in i handlingen. Inte för min del. Då förtränger jag Krim och Assad och allt det andra. Avskyvärt men sant.

Opium åt folket? Precis, så välkommen in i opiumhålan för en månad.

 

 

Fredrik Ekelund