Artiklar / krönikor

Svar t Gudrun Schyman om kriget i Ukraina, DN 10/9-23

    När Gudrun Schyman svarar (DN 31/8) på min text om delar av vänsterns tystnad kring Putins barbariska krig i Ukraina (DN 24/8) upprepar hon sina naiva krav på förhandlingar med Putin och texten genomsyras av samma pacifism som hon gav uttryck för redan i januari (SR 12/1). Putins fortsatta, skoningslösa krig mot Ukrainas… Läs mer »

Om vänsterns lama tystnad inför Putins krig i Ukraina, DN 24/8-23

Det är något drömlikt, nästan overkligt över de lama reaktionerna inom vänstern på Putins barbariska krig, ett krig som på Ukrainas nationaldag den 24 augusti kommer att ha pågått i ett och ett halvt år. Overklighetskänslan kommer sig av tystnaden på gator och torg. Jag minns ju Vietnamkriget, vreden och upprördheten då med en FNL-rörelse… Läs mer »

Om ordet ”transfob” som giftstämpel, SvD 27 juli 2023

Sedan några år tillbaka rasar en debatt inom HBTQ-rörelsen i ett antal länder, i USA, Kanada, Frankrike såväl som i England och Sverige. Kärnan i debatten är en begreppsstrid: vem har rätt att kalla sig kvinna? Resultatet har bland annat lett till att ett slags nyspråk vunnit terräng inom offentligheten; inom sjukvården idag i Sverige… Läs mer »

Om Houellebecq och hans naivitet, SvD 2 juni 2023

Hur korkad får man vara?   Den franske författaren Michel Houellebecq, som fick sitt globala genombrott med romanen Elementarpartiklarna 1998, har i vinter hamnat i ett blåsväder minnande om det han var i 2002 efter att han då gått hårt åt islam i en intervju i tidskriften Lire, något som ledde till ett åtal för… Läs mer »

Text om Malmö och Rosengård, i Svenska Dagbladet 9 september 2022

    Sommarsöndag och jag cyklar genom en, som det verkar, stilla stad, genom villaområden och ”utanförskapsområden”. Jag gör det som Fredrik, inte Marisol. Malmö är litet, inte som Göteborg eller Stockholm, omöjliga att ta sig runt på en timme med cykel. Malmö är mitt hjärta; i stort sett allt jag skrivit har tagit avstamp… Läs mer »

Om vikten av att läsa klassikerna, Bulletin 20/6-21

Förra sommaren drev pandemin mig mot klassikerna, en av få goda saker med detta helvetiska virus. Jag tillbringade kvällarna i tevesoffan med att titta på serie efter serie, i en längtan efter bra underhållning men också som en medveten flykt från Anders Tegnells dagliga påminnelser om att tvätta händerna noga och att döden hela tiden… Läs mer »

Den islamistiska hydran, krönika i ”Bulletin” den 5/6-21

I oktober förra året halshöggs historieläraren Samuel Paty i Conflans, en förort till Paris. Mördaren var en 18-årig rysk flykting med tjetjensk bakgrund, Abdoullakh Anzorov, en radikal islamist. Skälet till mordet var att Paty bara hade gjort sitt jobb, undervisat om vad yttrandefrihet innebär och i samband med det visat några Muhammedkarikatyrer ur Charlie Hebdoför… Läs mer »

Om antisemitismen i Malmö, en krönika i Bulletin 24 april 2021

För ett antal år sedan var jag inbjuden till en yrkesskola vid Värnhemstorget i Malmö. Det var, som jag minns det, bara manliga elever och de skulle bli elektriker. Jag var ditbjuden för att prata om min kriminalroman Pojken i eken, som bland annat handlar om ett misstänkt hedersmord. I klassrummet satt cirka femton personer… Läs mer »

Den första promenaden (krönika i Bulletin, 27/2-21)

Att vara trans är att leva i en evig klyvning, att ha känslan av en kniv som skär en i två delar hela tiden. Hos många transpersoner leder det till trauman som aldrig läker, många tar livet av sig, andra glider ut i missbruk av olika slag för att dämpa känslan av att vara fel…. Läs mer »

Om vrede, krönika i Bulletin lördag 6/2-21

När pappa blev arg på Fiskebäcksgatan i vår lilla radhuslåda i Malmö var det likt explosioner som kom från ingenstans eller – vem vet? – kanske var uppladdade på jobbet på Flensburgska barnsjukhuset. Det enda vi hade att ta ställning till var hur skydda sig mot de utbrott som alltid föregicks av en rodnad i… Läs mer »

Om att tänka ihjäl sig, krönika i Bulletin 15/1-21

Våren 1984. Jag är i Paris, skriver för avsomnade Arbetet, artiklar då och då men håller också på med en uppsats i litteraturhistoria, om den franske arbetarförfattaren Georges Navel, som jag hade lärt känna två år tidigare i Provence. Jag är antagen på Bonniers med min första bok, hamnarbetarromanen Stuv Malmö, kom!,och njuter i fulla… Läs mer »

Identitetspolitikens reaktionära återvändsgränd (Svd, 30/6-20)

För några år sedan när jag levde i paniken över att ha upptäckt min transidentitet, flydde jag så ofta jag kunde över sundet, till Köpenhamn. I Byen vågade jag röra mig på ett annat vis och det var också där jag hittade andra som var som jag. Jag gick med i TID (Transpersoner i Danmark)… Läs mer »

Armeniens sol över Ytterån. Om transpersonen Arthur Magnusson (Svd, 22/6-20)

I det lilla samhället Ytterån i Jämtland föddes Arthur Magnusson 1902. Han kom från enkla förhållanden men som så många andra unga människor på den tiden greps han tidigt av bildningstörst. Han slukade världslitteraturen som ung och trots att han slutade skolan efter folkskolan och började arbeta på brädgård som ”ströpojke”, förkovrade han sig och… Läs mer »

Om slöjdebatten och slöjförbudet i Skurup (Sydsvenskan, 23/4-20)

I sin krönika den 19 april beskriver kulturchefen på Sydsvenskan, Ida Ölmander, slöjdebatten i Skurup som en enkel brottning mellan onda och goda krafter. Frågan är dock mer komplex än så. De flesta är överens om att slöjan är ett patriarkaliskt verktyg för att slå vakt om mannens och familjens/släktens makt över kvinnors sexualitet och… Läs mer »

Om Handke och Nobelpriset (Sydsvenskan 9/12-19)

Det är bra med den moraliska upprördheten över Handkes inställning till Slobodan Milosevic och det serbiska ansvaret för massmorden och massakrerna när den Jugoslaviska nationen upplöstes. Det var Milosevic som antände katastrofen på Balkan med sitt tal på Trastfältet i juni 1989, en kommunist som vädjade till djupa, nationalistiska myter, ironiskt så det förslår. Handke… Läs mer »

Trans och Malmö FF (Expressen, juli 2019)

Det började tidigt sextiotal. Vi kom från Sundsvall till Malmö där jag hamnade på Djupadalsskolan. Genom fotbollen blev jag accepterad av mina nya klasskamrater, trots mina tungspets-r men när vi spelade i parken utanför skolan gjorde jag det i min hammarbytröja, för Nackas skull, min idol. En eftermiddag ringde det på dörren. Det var två… Läs mer »

Om Zlatanstatyn (Sydsvenskan 14/11-19)

Det är något djupt sorgligt över bilden av den söndersågade Zlatankroppen i brons som insvept i svart plats lyfts bort av en bilkran, något som minner om en död människa på väg bort till sista vilan. Bilden blir inte svagare av de tusentals människor som jublade på samma plats några månader tidigare, dagen då Konungen… Läs mer »

Transkrönika från Paris våren 2019

Söndagen den 31 mars 2019 klev transpersonen Julia Boyer upp ur metron på Place de la République i Paris. Hon hamnade direkt i en demonstration med unga fransmän med algerisk bakgrund som var där för att fira Bouteflikas avgång. I samma ögonblick som hon klev ut på torget började ett gäng trakassera henne. Hon svarade… Läs mer »

Krönika i Sydsvenskan våren 2019 om likheter mellan Édouard Louis och Ivar Lo

Le Select i Montparnasse. Att stället fortfarande utövar dragningskraft på Paris’ intellektuella intygas av att jag upptäcker filosofen Alain Finkielkraut på terrassen. Finkielkraut påminner om en grå, sorgsen, gammal fågel med sitt stora huvud. Jag har Retour à Reims, av Didier Eribon, i mina händer, den hyllade självbiografin som betydde allt för Édouard Louis när… Läs mer »

Om de gula västarna (Sydsvenskan 25/3-19)

Det var den 9 maj 2017. Jag satt på ett café nära Louvren. Några kvällar tidigare hade Emmanuel Macron krossat Marine Le Pen i en tevedebatt och allt tydde på att han skulle gå segrande ur presidentstriden. Trots att opinionsmätningarna pekade på en enkel seger var det ändå nervöst. Exakt klockan åtta kom siffrorna som… Läs mer »

Om skandalen med islamisterna i SSU Skåne (Expressen, 3 nov 2018)

När jag först läste Federico Morenos reportage i Kvällsposten om ett gäng islamister från Rosengård som tagit över inte bara SSU Malmö utan även SSU Skåne så tänkte jag, det här kan inte vara sant. Detta måste vara nåt slags fake news, som det heter nuförtiden. Men icke. Vår tid bjuder på ständigt nya överraskningar. Historien tycks vara sann… Läs mer »

Om VM i Ryssland (krönika i Sydsvenskan onsdag 13 juni-18)

https://www.sydsvenskan.se/2018-06-12/fredrik-ekelund-att-bojkotta-vm-funkar-inte-for-oss-fotbollsalskare Imorgon börjar VM i fotboll. Och som den fotbollsälskare jag är borde jag känna glädje, den stora festen är ju här igen. Men nej, den där riktiga festkänslan vill inte infinna sig. Ett av skälen är att jag fick känna glädjen av att vara på plats och uppleva den hittills största festen i fotbollens… Läs mer »

Pontus Lindh in memoriam (1974-2018)

Sommaren 2006 satt jag på en gård på Gamla Väster när min mobil ringde: ”Hej! Jag heter Pontus Lindh, jag är poet och vill vara med i Sveriges Författarlandslag…” Jag var kapten för laget då och bad honom komma ned på Limhamnsfältet söndagen därpå för en besiktning av hans skicklighet med bollen. Han var lysande… Läs mer »

En krönika i Sydsvenskan den 14 november -17 om de allvarliga anklagelserna mot den muslimske teologen Tariq Ramadan

#Me Too”- kampanjen rullar vidare över världen och det är som ett resultat av det mod många kvinnor visar nu, som marken gungar även under den muslimske teologen Tariq Ramadans fötter i Frankrike. Ramadan är barnbarn till Hassan al-Banna, Muslimska Brödraskapets grundare, och har enträget arbetat på att bli en moderniserad islams intellektuella ledstjärna i… Läs mer »

Jan Myrdal och Nya Tider

  När jag var ung fanns det flera svenska författare som jag såg upp till och följde noga. Tomas Tranströmer och Lars Gustafsson, till exempel, men också Jan Myrdal. Myrdals ”Samtida bekännelser av en europeisk intellektuell” blev en ögonöppnare av rang och det var genom den som tredjevärlden-begreppet slog rot i mig. Än idag minns… Läs mer »

Krönika i Sydsvenskan 1 december 2015 om den ”ursäktandekultur” som sköt fram här och där som förklaring till terrordåden i Paris den 13 november

Reaktionerna på terrordåden i Paris har varit föredömliga på ledarsidor och från våra politiska ledare och vågen av solidaritet med det franska folket mäktig. På FB färgar folk sina profiler i trikolorens färger och på Wembley sjöng engelsmännen med i Marseljäsen inför landskampen mellan England och Frankrike. Vackert. Men inte alla visar samma samhörighet med… Läs mer »