11 november

Jag är på väg in på Hemköp, vid Triangeln, när blicken fastnar på vad en Alumaförsäljare håller i handen, det vill säja nu heter tidningen faktum. Framsidan täcks av ett porträtt på Lars Vilks under vilken texten ”Hur länge lever Lars?” breder ut sig. Det är vidrigt. Så gör man de radikala islamisternas fatalism, och världsbild, till sin. Varför inte samma bild på Vilks och texten ”Länge leve yttrandefriheten!” istället?

Varje gång jag köper en ny patron till min skrivare och går in på Kjell & Co eller Claes Ohlsson händer det, en mening jag läste en gång på nåt ställe i Louis-Ferdinand Célines vilda och väldiga verk flyter upp i medvetandet: Les gens se croient enculés par un centimètre quand il, en effet, s’agit d’un mètre (folk tror sig vara rövknullade med en centimeter när det i själva verket handlar om en meter). Hur många patroner det handlar om på ett år, vågar jag inte tänka på. Ingenting blir hellre bättre av att ingen expedit någonsin på ett trovärdigt sätt kunnat förklara för mig hur färgpatronerna kan ta slut, när jag bara skriver ut i svart. Längst in i denna mörka tanke ser jag ett litet gäng HP-direktörer, vid ett ovalt och vackert ekbord någonstans i Kalifornien och hur de, vid slutet av nån firmafest, skålar med varandra för att alla dessa dumma ”assholes” ute i världen lydigt går och köper sina patroner år efter år.

Jag ligger i min säng på hotell Alhambra i Granada, Nicaragua, som gäst på stadens stora poesifestival. Jag zappar trött mellan kanalerna; det är mycket musik-kanaler men så plötsligt får jag in en kubansk kanal. Castro på en scen i en liten, torftig samlingslokal. I publiken ett trettiotal ”intellektuella” (citattecknet medvetet). Det är en sorglig samling – och en sorglig föreställning. Inte en av dem vågar ställa en riktig fråga och varje svar från den åldrade, halvsenile ”comandanten” tas emot som vore det svar från oraklet i Delfi. Jag tänker på Sokrates och Voltaire och hela den västerländska tanketradition där invändningar och kritik är hjärtat i det intellektuella livet, grunden för demokrati och dialog. Det jag bevittnar här är en form av intellektuell död, en ritual där rövslickeriet upphöjts till ”diálogo”. Fråga: är denna sorgliga föreställning en helt igenom logisk följd av den kubanska revolutionen eller fanns det en annan väg?

Från fönstret till mitt kontor vid Triangeln har jag evig utblick över gänget på bänkarna mitt emot den åttakantiga korvkiosken. Vissa av dem har suttit där åravis, ölandes, brännvinandes, gormandes, halvsovandes. Ibland tänker jag: ambition. För helvete, en liten ambition bara, inte bara att sälja Aluma utan ett steg till! Att börja ett annat liv, försöka åtminstone. Bryta den onda cirkeln. Men de provocerar mej inte. Inte på riktigt. Tanken på sommardagen på Sibbarp med Marianne dyker upp, när en av mina äldsta och bästa vänner kom förbi. Han fäller ut sin liggstol, lägger sig ned, tar på sig sina solglasögon och njuter storligen av vår närvaro och dagen. Liksom vi gör. Det är en fantastisk sommardag och eftersom han är en av de roligaste människor jag känner, blir det också många skratt. Han är den inkarnerade Ironin. Men så plötsligt säger han: ”Jag har det bra. Mitt liv är bra. Jag har inga ambitioner. Allt är bra som det är.” Jag vet att vi är olika och har olika klassbakgrund. Han är från arbetarklassen, jag från medelditon. Lik förbannat äter sig meningen in i mej som en grym provokation. Jag går i flera dagar och känner hur mattan för hela min existens rycks undan. Något från djupet ur mej själv vill ut och skrika, åtföljt av en jättebanderoll: Man får inte säja så! Man får inte bara sitta där på bänkarna eller ligga här i solstolen och säja att detta är allt, att det är bra så. Man får inte det! Eller? 

 •

Leif, min vän filmregissören, bjuder på skånsk äggakaga med öl och besk. Vi har det gott och samtalen vid matbordet kryddas inte bara av den goda maten utan också av det som förestår: Sverige-Holland på TV. Vi bänkar oss för matchen och dras in i dramat som de ”känslomänniskor” vi är. När Ola Toivonen trycker in 3-2 skriker vi högt. Sverige är i EM  men – och det var dit den här lilla texten ville komma – när intervjuerna börjar efter matchen, med hjältarna Källström och Elmander, bland annat, säger någon av oss, minns inte vem men det spelar ingen roll ty känslan var lika tydlig i oss bägge och den sköt fram i oss i stort sett samtidigt: Visst, det är stort men MFF är ändå större.