9 november

Vi sitter på Hospice i Helsingborg, jag och Håkan, ”Kocken” kallad. Framför oss, sovande i sängen, vår vän från Malmö Hamn, ”Norrköping”, Janne Ziehlke, döende. Hans envetna kamp mot prostatacancern går mot sitt slut. Jag läser Harry Martinson – vår gemensamma favoritförfattare – för honom, ur ”Kap farväl!”, som vi älskar båda två. Det är omöjligt att veta ifall han uppfattar något. Jag får en märklig känsla av att han inte ska ”dö” utan bara segla vidare, som den sjöman han en gång var. När vi tar avsked en sista gång – utan att han kan svara oss – och vi därefter sätter oss i bilen mot Malmö säjer jag, eller Håkan, jag minns inte vem: ”Han var den bäste av oss.” Bara så. Den bäste och finaste av dem som strålade samman i extrakammaren på Stuven i början av sjuttiotalet. Ett och ett  halvt dygn senare får jag ett sms från Jannes syster: ”00.37 seglade Janne vidare till nästa destination.”