3 juni

Ondska och vardag. Jag cyklar Linnégatan ner mot havet, förbi Limhamns torg. Det är en underbar sommardag, brisen från sydväst smeker kroppen med sin värme. När jag passerar torget kommer jag förbi Linnégatan 12 och då infinner sig, som så ofta, molnet på tankehimlen. Göringmolnet. Det var här han bodde, i slutet av 1920-talet, Hermann Göring, sedermera chefen för det tyska flygvapnet och en av Hitlers närmaste; han var Gestapos grundare och den man om vilken man kunde läsa i rättegångsprotokolet från Nürnbergprocessen: ”Hans skuld är enastående i sin omfattning. Protokollet innehåller intet, som kan ursäkta denne man.” Under sin tid på Limhamn arbetade Göring som kontrollant på flygplansfabriken AB Flygindustri ute på Ön, där man tillverkade flygplan på licens för Junkersverken. Ett av 1900-talets värsta politiska monster, alltså, mitt i villaidyllen. Under några års tid, när jag cyklat till jobbet via Köpenhamnsvägen har jag ofta, i höjd med Beridaregatan, tänkt att där, i de gula hyreshusen, skulle jag kunna tänka mej att placera huvudpersonen i en ny kriminalroman. Varför just där vet jag inte exakt men jag misstänker att det handlar om husens ”vanlighet”. Därför blev jag inte förvånad när jag fick reda på att det var i ett av de husen som Peter Mangs bodde när han greps. I slutet av sjuttiotalet bodde jag på Kungsgatan 20 i Rörsjöstaden. Om nätterna körde jag taxi och när jag kom hem satte jag cykeln på gården, till vilken man gick in från en port på Kornettgatan. En dag kom polisen på besök hos en av mina grannar på Kornettgatan. Han hade lånat ett antal böcker om indisk filosofi men böckerna hade överskridit gränsen för lånetiden och därför hade Malmö Stadsbibliotek bett polisen göra ett hembesök hos låntagaren. Under detta öppnade en av poliserna av en händelse kylskåpsdörren. I kylskåpet upptäckte han ett antal köttbitar. Delar av låntagarens flickväns kropp, visade det sig. Det var så styckmördaren i Rörsjöstaden upptäcktes, av en ren tillfällighet. På nätterna hade han vandrat ned till Smörkontrollen där han sänkt de flesta delarna av hennes kropp i hamnbassängen och kanske möttes vi nån gång ­– vem vet? –  han och jag, han med sin väska, jag med min cykel, trött efter taxipasset. Det var hos honom köksgardinen alltid var nerdragen, förstod jag sen.

 

Göring på Linnégatan 12. Mangs på Dammfri. Min granne i Rörsjöstaden. Tre helt olika personligheter med tre helt olika ”agendor” men samtliga påminner mig om samma sak: ondskans hemhörighet i vardagen. Ondskan skyltar sällan med sin närvaro, som ett Frankensteinskt monster. Istället finns den där – nära, tyst, osynlig och fruktansvärd.