Nytt på sidan

22 december

 

Årets sista ”blandade tankar”, om en underbar chilensk väns bortgång, Hernán Valdebenito-Frederiksen, om islamismen i SSU Skåne och om Horace Engdahls brist på empati, bland annat.

 

9 november

 

Några nya ”blandade tankar”, om reaktionerna på mitt outande som transvestit, Sara Stridsbergs Kärlekens antarktis, Henrik B Nilssons Den falske vännen och en mycket märklig, liten spindel, bland annat.

 

3 november

 

En debattartikel av mig i Expressen om skandalen kring islamisterna i SSU Skåne

 

21 augusti

 

Några nya ”blandade tankar”, om att vara transperson. Några nyskriva texter men också flera citat ur min roman Q som kommer på Albert Bonniers Förlag den 21 september.

 

17 juli

 

Några nya ”blandade tankar”, ett antal reflexioner om VM i Ryssland.

 

27 juni

 

Några nya ”blandade tankar”, om Virginia Woolf, Sarah Bakewell, ett märkligt sammanträffande i Paris, hatet mot Jimmy Durmaz och situationen i Malmö.

 

13 juni

 

Krönika i Sydsvenskan om VM i fotboll i Ryssland.

 

2 maj

 

Pontus Lindh, 1974-2018, in memoriam. En text av mig i Sydsvenskan 2 maj om den älskade vännen och underbare poeten Pontus Lindh, bortgången tisdag 16 april.

 

30 mars

 

”Böneutrop ingår i en religiös offensiv”, en debattartikel av mig i Sydsvenskan (kultursidan, 29 mars) i polemik mot professor Jan Hjärpe.

 

22 februari

 

Nya ”blandade tankar”, från Prag och San Francisco, bland annat. Men också om en obehaglig händelse utanför huset där jag bor. Och känslan som infall sig när beskedet från CSN kom, att jag betalat klart på mitt studielån.

 

10 januari

 

Artikel i Sydsvenskan om Jean-Jacques Rousseau med anledning av två böcker om honom, Pankaj Mishras ”Age of Anger” och den svenska antologin ”Kritik och beundran”, om Rousseaureceptionen i Sverige mellan 1750 och 1850.

 

22 december

 

Några ”blandade tankar”, om #metoo-hösten, Kafka och Werfel, en anonym engelsk hjälte och en litterär fantasi jag inte vill ska bli verklighet. Bland annat.

 

18 december

 

En artikel i Dagens Nyheter av mig om antisemitismen i Malmö.

 

14 november

 

En krönika i Sydsvenskan den 14 november om de allvarliga anklagelserna mot den muslimske teologen Tariq Ramadan.

 

27 september

 

Några ”blandade tankar”, om den franske författaren Frédéric Dard, om varför vi inte ska bojkotta Bokmässan, om det ruggiga NMR och en kort berättelse ur filmen Shoah.

 

29 augusti

 

Några ”blandade tankar” om en semesterresa i Europa, till Paris, Dunkerque och Bryssel, bland annat.

 

8 maj

 

Ännu fler ”blandade tankar”, från Paris, om Macrons seger, en underbar kvarterskrog i Belleville, en hotfull clochard på Bd Bonne Nouvelle och några andra historier.

 

5 maj

 

Några nya ”blandade tankar”, om författaruppropet mot Bokmässan, den ansvarslösa franska extremvänster som vägrar rösta Macron i andra valomgången, mannen med den gröna sänkhåven i Ett drömspel och en dikt av Paul Verlaine.

 

13 april

 

Några nya ”blandade tankar”, om Sven-Erik Magnusson, Gösta Ekman, jihadistattentatet i Stockholm och skottlossningarna i Malmö, bland annat.

 

16 mars

 

Några nya ”blandade tankar”, om Lars Åbergs bok Framtidsstaden, Marine Le Pen, författaren J.-K. Huysmans och två lumparminnen.

 

30 december

 

Några nya ”blandade tankar”, om Patti Smith, en julmarknad i Hamburg, Mosul, Aleppo, Bashar al-Assad och en nyårshälsning.

 

15 december

 

Några nya ”blandade tankar”, en ockult sådan om Leonard Cohen, två grova ironier, om politisk korrekthet, skrivandets konst och en grym roman av Andrzej Tichy.

 

15 november

 

Några nya ”blandade tankar”, om Jacques Werup, Donald Trump, Påven och Markus Rosenberg, bland annat.

 

31 oktober

 

En krönika i Sydsvenskan (28/10) om Jan Myrdals samarbete med Nya Tider.

 

11 oktober

 

Några nya ”blandade tankar”, om ”normkritiken som blir norm”, fallet med Per-Axel Janzon, en komisk händelse på ett flygplan och kortromanen  Den ryska sjalen.

 

19 september

 

En artikel från Sydsvenskans kultursida, fredag 16 september, om identitetssjukan i vår tid (apropå SSU i Stockholm som ville bjuda in till ett ”separatistiskt” möte enbart för ”rasifierade”).

 

1 september

 

Några nya ”blandade tankar” om, bland annat, Anna Vogel, Gustave Flaubert, min egen fars förhållande till Piet Hein, Hervé Guibert och den sorgliga ”burkinin”.

 

23 juli

 

Några tankar på Artiklar/krönikor om Henrik Stensons mäktiga seger i British Open. I Sydsvenskans nätupplaga 23 juli.

 

 

6 juli

 

En recension i Sydsvenskan (3 juli) av två böcker om jihadistattentaten i Paris den 13 november 2015 (på artiklar/krönikor) plus några nya ”Blandade tankar”, om en fantastisk mening av Kristoffer Leandoer, den danska ”paradoxen”, Ann Heberlein plus några korta historier från New York.

 

21 maj

 

Några nya ”Blandade tankar”, om journalistlegendaren Richard Guston, Sara Stridsberg, salafistpredikanten Salman Al-Ouda och ett plötsligt vår- och ungdomsjubel i bröstet.

 

5 maj

 

Några nya ”Blandade tankar”, om Lars Gustafsson, Québecpoeten Jean-Marc Desgent, sångerskan Paule Landry, en märklig händelse på Konstnärsbaren och drevet mot makarna Adelsohn.

 

24 mars

 

En, om än lång, ”blandad tanke” om de jihadistiska illdåden i Bryssel, om denna fas av den moderna jihadismen, om delar av svensk vänsters oförmåga att förstå och förklara den och – inte minst – om den amerikanske filosofen Michael Waltzers syn på saken.

 

 

8 mars

 

Några nya ”Blandade tankar”, om Québec, ordet ”främlingsfientlig”, Palmemordet, att översätta från danskan och den nya narcissismen.

 

18 januari

 

Några nya ”Blandade tankar”, om att åka långfärdsskridskor, David Bowie, Ann Heberlein, känslighet och en idiotisk minivrede.

 

17 januari

 

En krönika på Sydsvenskans kultursida om specialnumret av Charlie Hebdo om terrorattacken mot tidningen den 7 januari förra året.

 

22 december

 

Nya ”Blandade tankar”, om poesins makt och kraft, idrottslig förnedring (Real Madrid-Malmö FF), Lars Vilks och det lilla ordet tillit.

 

1 december

 

En krönika i Sydsvenskan om den ”ursäktandekultur” som här och var sköt fram efter de islamistiska illdåden i Paris den 13 november.

 

18 november

 

Nya ”Blandade tankar” om, bland annat, Le Carillon, ett av de så fegt attackerade caféerna i fredags, Gilles Kepels, den franske islamologen, analys av den islamistiska terrorismen och Zlatans frispark mot Danmark.

 

11 november

 

”Apokalypsen får vänta”, på Artiklar/Krönikor, en krönika i Sydsvenskan lördagen 7 november 2015 om optimism och pessimism.

 

10 november

 

Några nya ”Blandade tankar”, om Stefan Zweig och Joseph Fouché, stolthet, dumhet och en förtvivlad kvinna i sommarnatten, bland annat.

 

16 september

 

”Filosofen som tänkte ihjäl sig”, ett kåseri om Michel Foucault (publicerat i Sydsvenskan 30 augusti 2015).

 

13 september

 

Några nya ”Blandade tankar”, om Anette Norberg, Robban Broberg, Alan Kurdi, att skriva poesi och Markus Rosenberg, bland annat.

 

30 juni

 

De sista Paristexterna för den här gången, på ”Blandade tankar”, om en uteliggare på Avenue Parmentier, Nina Bouraoui, ett ”ockult” ögonblick på Seine och vad Frankrike representerar för mig ”egentligen”, bland annat.

 

4 juni

 

Några nya texter från Paris på ”Blandade tankar”, om ett märkligt författarmöte på Les Récollets vid Gare de l’Est, ”Knausgårddebatten”, Caroline Fourest och ett mytomspunnet franskt fotbollslag, Red Star.

 

26 maj

 

En text i Sydsvenskan från den 14 maj om de intellektuella efterdyningarna i Frankrike till islamistattentaten i Paris i januari.

 

22 maj

 

Några nya texter från Paris på ”Blandade tankar”, om en scen jag hade velat uppleva, schackspelarna i Luxemburgträdgården, Marie Antoinettes fantastiska öde och om Roland Barthes död.

 

27 april

 

Några nya texter från Paris på ”Blandade tankar”, om en taxiresa med Baudelaire och brottningen mellan romantik och realism, bland annat.

 

8 april

 

En text om vännen och stuveriarbetaren Hans Blennow som gick bort i början av april, på ”Blandade tankar”.

 

24 mars

 

En krönika på ”Blandade tankar” om Stefan Zweig och vår tids tystnad.

 

17 mars

 

Några ”Blandade tankar” om Lars Vilks och några av hans kritiker (Ann Heberlein, Åsa Linderborg och Leif GW Persson bl a), en historia om ordet ”adjektiv”, om nattågens bevarande och en ”förhandling” med Sydsvenskans ledning.

 

2 mars

 

”Laboratoriet Frankrike”. En artikel på Sydsvenskans kultursida (1/3) om tre franska intellektuella: Éric Zemmour, Michel Houellebecq och Bernard-Henri Lévy.

 

25 februari

 

Några ord om Hans Isaksson, vän, litterär vägvisare och fantastisk förläggare.

 

10 februari

 

”Riv möget!” Ett kåseri på Sydsvenskans kultursida söndagen den 8 februari samt ett antal nya ”Blandade tankar”, om Sten Vanberg, en gammal hamnarbetarvän, Putin, Ukraina, Oksana Zabuzjko, Don Draper, Göran Rosenberg, Charlie Hebdo och Salman Rushdie.

 

10 januari

 

Några nya ”Blandade tankar”, om illdådet mot Charlie Hebdo, reaktionerna på det i AB och Exp, om imamen Hassen Halgoumi, ordet ”islamofobi” och – poesi.

 

9 december

 

Några nya ”Blandade tankar”, om Enrique Vila-Matas, Ann-Marie Berglund, Pia Sundhage och Nordkorea, Håkan Blomqvist, Tage Danielsson och det slappa bruket av ordet ”fascism”.

 

1 december

 

”Den franska utposten i Nordamerika”, en artikel jag publicerade i Sydsvenskan den 24 november i år. Om det franska språkets ställning, poesin i Québec och drömmarna om politisk självständighet.

 

31 oktober

 

Några nya ”Blandade tankar”, om poesifestivalen i Trois-Rivières, Québec, om Luisa Futoransky, Lola Koundakjian, Achour Fenni, språktvivel, språklycka och en uppsnappad mening om Schopenhauer.

 

30 september

 

Artikel i Sydsvenskan på ”Aktuella frågor” om Vladimir Putin och att flytta Fotbolls-VM 2018 från Ryssland.

 

23 september

 

Några nya ”Blandade tankar”, om Birgitta Stenberg, Kjartan Fløgstad, en litteraturfestival i Provence och om en ”ockult” händelse på Limhamn.

 

31 augusti

 

Några nya ”Blandade tankar”, bland annat om Stefan Zweig, VM i Brasilien, drömmars betydelse, Limhamns torg och Athena Farrokhzad.

 

2 juli

 

Två brev på ”Blandade tankar”, ett från mig i Rio de Janeiro till Karl Ove Knausgård på Österlen; breven ingår i en bok som ska heta Hemma/Borta på svenska (Arx förlag) och Hjemme/Borte (Pelikanen förlag i Norge). Vi skriver till varandra med Fotbolls-VM som bakgrund. Boken kommer i september.

 

9 juni

 

Några nya ”Blandade tankar”, om Staffan Tappers generositet, AB Kulturs dubbla måttstockar, Jan Myrdals dragning till det brunröda och en fin, brasiliansk poet vid namn Lêdo Ivo, bland annat.

 

31 maj

 

En längre artikel från ”Axess”, nr 4  2014, kallad ”Demonernas återkomst”, om den nya, franska antisemitismen med figurer som komikern Dieudonné och författaren Alain Soral.

 

29 maj

 

En längre artikel i Sydsvenskan om den franska feministen Caroline Fourests bok ”INNA”, om en av Femengrundarna, det intelligenta yrvädret från Krim, Inna Chevtchenko.

 

3 maj

 

Några nya ”Blandade tankar”, om Pontus Lindhs underbara Appendix, några rader om dubbelmoral (egen), Putin och den vidriga misshandeln på gångbron i Kroksbäck.

 

7 april

 

”Blandade tankar”, från Paris. Om Kir, Flaubert, d’Alembert och att ha dubbelgångare, bland annat.

 

24 mars

 

Några nya ”Blandade tankar”, bland annat om Rousseau, Yahya Hassan, Tant Jag, Nacka och Putin.

 

9 mars

 

Artikel på ”Artiklar/krönikor”: Två franska filosofer, Alain Finkielkraut och Alain Badiou (Sydsvenskans kultursida 9 mars).

 

28 februari

 

Några nya ”Blandade tankar”, bland annat om ett kort möte med Paul Auster, ord man ångrar att man sagt och teodicéproblemet.

 

11 februari

 

Artikel på Sydsvenskans kultursida om den franske komikern Dieudonné, ”la quenelle”-gesten och den nya franska antisemitismen.

 

31 januari

 

Fem nya ”blandade tankar”, bland annat om filmen Blå är den varmaste färgen, Yahya Hassans Digte, Leif Norgren (en kamrat från Malmö Hamn) och Heideggers språk.

 

15 januari

 

Fem nya ”blandade tankar”, bland annat om Birger Sjöberg, Breaking Bad, Offenbach och vardagsvåld i fotbollens värld.

 

30 december

 

”Lys på, Diderot!”, artikel på Sydsvenskans kultursida 28 december om en ny biografi om Diderot, av Jacques Attali. Ligger under ”Artiklar/krönikor.”

 

18 december

 

Nio nya Blandade tankar, bland annat om vad touchtelefonen innebär för oss, avsaknaden av lekande barn utomhus, Voltaire, Diderot och Kristian Lundbergs Yarden. Och ett God Jul!

 

1 december

 

Fem nya Blandade tankar, bland annat om Ollebo sopstation, Flaubert och att fylla sextio.

 

2 november

 

Sex nya Blandade tankar, bland annat om Malmö FF:s spännande och vackra historia, om det ”ockulta” och om en författarturné i Provence.

 

14 oktober

 

Fem nya texter på Blandade tankar (om Karin Boye och korpfotboll, Maria Schottenius lön, Mad Men och Thomas Mann bland annat).

 

17 september

 

Sex nya texter på Blandade tankar (trafikminnen från taxitiden, om Malmborgs kassor och ordet sporadiskt bland annat).

 

23 augusti

 

Fyra nya texter på Blandade tankar (bland annat om en ny roman om Stagnelius, hederskultur och Torekov).

 

18 juli

 

Fyra nya texter på Blandade tankar (bland annat om Amos Oz, Primo Levi och författarturneringen i Haifa, i fotboll).

 

14 juli

 

Israelisk dagbok (på Artiklar/krönikor) från författarturneringen i fotboll i Haifa 19/6-23/6 2013. En kortare version av dagboken publicerades på DN Kultur tisdagen 9/7.

 

8 juli

 

Intervju med den israeliske författaren Assaf Gavron (Sydsvenskan 7/7 2013), tillika lagkapten för det israeliska författarlandslaget i fotboll.

 

17 juni

 

Tre nya texter på Blandade tankar, bland annat en om den franske författaren Stéphane Chaumet.

 

25 maj

 

Fem nya texter, från Paris, på Blandade tankar.

 

28 april

 

Artikel på Newsmill (26 april) om två olika antisemitismer, SAP och turerna kring Omar Mustafa.

 

23 april

 

Sex nya, korta texter på Blandade tankar.

 

3 april

 

Tre nya, korta texter på Blandade tankar.

 

26 mars

 

En längre text på Blandade tankar om hat, en text föranledd av Crister Enander och Kristian Lundbergs bok Hat & bläck.

 

13 mars

 

Fyra nya texter på Blandade tankar, bland annat en om Cidden Andersson.

 

15 februari

 

Fyra nya texter på Blandade  tankar.

 

31 januari

 

Artikel i Sydsvenskan (under Artiklar/krönikor) om Sonnevi, Mo Yan, pessimism och optimism.

 

27 januari

 

Tre nya texter på Blandade tankar, bland annat en kortrecension av Alonso Cuetos La hora azul.

 

8 januari

 

Fyra nya texter, kortisar, på Blandade tankar, bland annat en om mordet på Theo van Gogh i Amsterdam 2004.

 

22 december

 

En artikel (se Artiklar/Krönikor) från Sydsvenskans kultursida den 21 december om det så kallade Strindbergsåret, en hyllning till ”titanen”.

 

20 december

 

Fyra nya texter på Blandade tankar, bland annat en om Alf Nimbert (se även 9 december) och en om The Pogues-sångaren, Shane MacGowan.

 

9 december

 

Tre nya texter på Blandade tankar, bland annat minnesord över Alf Nimbert, en gammal hamnarbetarkamrat.

 

23 november

 

Sex nya texter på Blandade tankar, varav fyra om Zlatan och hans bicicleta.

 

13 november

 

Två nya texter på Blandade tankar, om ”författarliv”.

 

26 oktober

 

Fyra nya texter på Blandade tankar, bland annat en lite längre om Jan Myrdal.

 

20 oktober

 

Artikel på Artiklar/krönikor: Om läget för yttrandefriheten hösten 2012.

 

4 oktober

 

Tre nya texter på Blandade tankar.

 

22 september

 

Sex nya texter på Blandade tankar, bland annat två om attacken på USAs beskickning i Benghazi och en om synen på den franska satirtidskriften Charlie Hebdo.

 

6 september

 

Fem nya, kortare texter på Blandade tankar.

 

22 augusti

 

Tre nya texter på Blandade tankar, bland annat en om ”Sportspegelns död”.

 

31 juli

 

En längre, ny, text om vårens ”hat”-debatt i DN och AB (om Leon Larsson, Lenin och Jan Myrdal bl a).

 

9 juli

 

Sex nya tankar på Blandade tankar.

 

20 juni

 

Fem nya texter på Blandade tankar.

 

13 juni

 

Fyra nya texter på Blandade tankar, bland annat en om begreppet ”islamofobi”.

 

3 juni

 

En text om ondska (Göring och Peter Mangs, bland annat) på Blandade tankar.

 

25 maj

 

Tre nya texter till Blandade tankar, från min tid som taxichaufför i Stockholm, tidigt nittiotal.

 

18 maj

 

En minnestext (på Artiklar/Krönikor) över Jan Ziehlke, en före detta arbetskamrat från Malmö Hamn. Dessutom fyra nya texter på Blandade tankar.

 

9 maj

 

Fyra nya texter på ”Blandade tankar”.

 

27 april

 

Fyra nya texter på ”Blandade tankar”, bland annat en om Bosse Larsson och Staffan Tapper.

 

22 april

 

Arvid Jurjaks intervju med mig i Sydsvenskan (21/4): ”Vi måste våga prata om allt.”

 

17 april

 

Tre nya texter på ”Blandade tankar” (bl a en om Uppdrag gransknings inslag om våldet i Malmö).

 

6 april

 

Två nya texter på ”Blandade tankar” (den ena om Maria Sveland) och min artikel i Axess (mars 2012) om situationen i Malmö denna vinter.

 

30 mars

 

Fyra nya texter på ”Blandade tankar”.

 

20 mars

 

Fyra nya texter på ”Blandade tankar” plus fyra nya låtar i ”Jukeboxen”, bland annat en Jolene-version där eftersnacket är väldigt roligt. Dolly har humor.

 

13 mars

 

Mitt svar i DN (12/3) på Magnus Lintons artikel i samma tidning (5/3) i debatten om vänstern och hela verkligheten

 

28 februari

 

Tre nya texter på ”Blandade tankar”

 

21 februari

 

Min artikel på DN-Kultur om vänstern, ett svar på Maria Svelands och Bo Rothsteins tidigare artiklar

 

16 februari

 

Tre nya texter på ”Blandade tankar”

 

10 februari

 

Tre nya texter på ”Blandade tankar”, bland annat en om ”politisk korrekthet” och antisemitismen i Malmö.

 

Ny länk på ”Länktips”, en vacker hyllning till den demokratiska socialismen av Olof Palme.

 

3 februari

 

En länk på ”Länktips” med en intervju i Svt:s ”Gomorron Sverige”, apropå dödsskjutningarna i Malmö

 

31 januari

 

Tre nya texter på ”Blandade tankar”, bland annat en om den så kallade ”Benkefejden”

 

19 januari

 

Fyra nya texter på ”Blandade tankar”, bland annat om Skolverkets syn på burka och niqab

 

12 januari

 

Tre nya texter på ”Blandade tankar”, bland annat en om morden i Malmö

 

Två nya låtar i ”Jukebox”, Dalidas ”Paroles, paroles” och ”Fortunate son” med John Fogerty & Bruce Springsteen

 

6 januari

 

Två nya texter på ”Blandade tankar”

 

30 december

 

Fyra nya texter på ”Blandade tankar” och en ny musikvideo i ”Jukebox” (The Pogues och Kirsty MacColls jul-låt)

 

22 december

 

Fem nya texter (om Istanbul) på ”Blandade tankar.”

 

15 december

 

Två nya texter på ”Blandade tankar”, en om ”Lyxhoran” och en om en Alumaförsäljare.

 

En artikel om, och recension av, Bernhard-Henri Lévys ”La guerre sans l’aimer”, hans dagbok från Libyenkriget (på ”Artiklar/Krönikor”).

 

Violetta Parras ”Gracias a la vida” inlagd i ”Jukebox”.